Когато поизчерпи рекламния заряд на пенсионерските добавки, премиерът Бойко Борисов включи

...
Когато поизчерпи рекламния заряд на пенсионерските добавки, премиерът Бойко Борисов включи
Коментари Харесай

На здравния фронт нищо ново - откровени лъжи и празни обещания

Когато поизчерпи рекламния заряд на пенсионерските добавки, министър председателят Бойко Борисов включи нов рефрен в турнето си из страната. " Влагаме големи старания в опазването на здравето. Този месец ще има 70-80 млн. лева за хората на първа линия ", обясняваше той под път и над път през ноември. Премиерът усърдно заобикаля срещи с медицинските служащи, върху които сякаш би трябвало да се изсипе този рог на изобилието. Когато върви по лечебни заведения, нормално се придържа към едно-две " образцови " заведения в София, които съществуват в паралелната действителност на санитарите с 3000 лева заплата.

Болниците от нашата действителност, в които лекари мъкнат пациенти на тил три етажа, отделенията, в които една сестра и един доктор се грижат за 50 индивида, COVID-звената, в които няма нито един експерт по характерните за Коронавирус проблеми, в никакъв случай не са спирка от премиерските обиколки. И има за какво - девет месеца държавното управление не съумя да провежда съответно здравната система за посрещане на най-голямото здравно предизвикателство през последните десетилетия, а приказките за изтичане на нови и нови милиони в лечебните заведения се оказаха отново до болежка познатите празни обещания. Така от дейностите на управляващите човек остава с усещането, че в България борбата с ковид се води от служители на реда и служители, не от медици, а питейните заведения са по-важни от лечебните заведения за здравето на популацията.

 

Гуша за гуша за 1000 лева

 

Изминаха 9 месеца, откогато на 15 март министър председателят Бойко Борисов с самоувереност разгласи, че всяко здравно лице, което е на първа линия на битката с ковид, ще получи по 1000 лева В опазването на здравето бързо схванаха, че какво е първа линия е въпрос с нараснала компликация. Още през април в незабавни центрове и лечебни заведения се бяха хванали гуша за гуша поради неуместните условия, които Министерство на здравеопазването спусна за достъп до бонусите (при 5 заболели - пари за 40 души, при 5-10 заболели - пари за 70 души, при над 10 заболели - бонуси за 100 души, в незабавен център - 12 часа положен труд с Коронавирус пациент). През това време кабинетът скоростно раздаде по 650 лева на 15 200 служители на реда на първа линия (около 10 млн. лева.), без да ги пита какъв брой часа положен труд с Коронавирус пациент имат. Половин година по-късно - през август, Коронавирус добавките в лечебните заведения най-накрая доближиха обещаните през март размери - 83 лечебни заведения получиха 11 млн. лева в допълнение за 7287 души.

 

Да спестим 200 лева

 

Безумната обстановка, в която се намира здравната система, се утежнява в допълнение от бюрократичната непреклонност на НЗОК. Клиничните пътеки, по които се лекува COVID-19, да вземем за пример бяха увеличени, само че част от най-натоварените по тях отделения не получиха пари в допълнение и работиха до неотдавна по старите цени. " Практически излизаше, че пулмолозите, които могат да лекуват пневмонии, нямат право да го вършат, тъй като клиничната пътека е за осъществяване в инфекциозни отделения, а в белодробните отделения и диспансери няма инфекционист. Възможността да подписват контракти за лекуване на Коронавирус пневмония се даде чак към средата на октомври, след наша остра реакция. А това, че самата пулмологична пътека се раздели на две и тази за Коронавирус пневмония стана по-скъпа от „ елементарната “ пневмония, се случи преди седмица ", обясни шефът на БЛС доктор Иван Маджаров пред zdrave.net.

Медицинската сестра Ася Новкова от Белодробната болница в София пък описа пред " Евроком ", че от юли реанимацията в болничното заведение не се води инфекциозно поделение, а елементарна реанимация. Било въпрос на 200 лева разлика в заплащането. В реанимацията са най-тежко болните пациенти с COVID-19 - тези, които са на апаратно дишане. " Ние продължаваме да ги гледаме, само че хаосът е цялостен. Не може шест сестри да се оправят с осем апарата ", сподели Новкова. Тя получава 1000 лева заплата. " 1000 лева получават и други отделения, само че те нямат такава тежест, затова никой не желае да пристигна при нас ", споделя здравната сестра.

 

Свежи пари няма, има единствено обещания

 

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов встъпи в служба с заричане да се усилят с 10% цените на клиничните пътеки, тъй че да могат лечебните заведения да усилят заплатите на лекарите, сестрите и санитарите. Повишението бе направено със задна дата от 1 август и повече за него не се чу нищо. Междувременно с 30% бяха увеличени заплатите на 6000 души, които работят в структури на Министерство на здравеопазването на първа линия. С 30% бяха увеличени заплатите и в 28 институции, като за тях толкоз се бързаше, че държавното управление погази законовите процедури за публично разискване. След като шумно си замрази
бонусите при започване на рецесията, администрацията тихомълком си ги размрази в края на лятото. Но в лечебните заведения още си чакат нарастването.

Оказва се, че обещаните 126 млн. лева за нарастване на клиничните пътеки са в действителност осъществени икономии до 30 юни. " Иначе казано, през тази година свежи пари отвън гласуваните в бюджета на НЗОК за 2020 година не са достигнали до изпълнителите на здравна помощ, а обществото остана с усещане, че са били излети милиарди ", изяснява доктор Маджаров. Изключение има единствено при 55 огромни лечебни заведения, които получиха 50 млн. лева за това, че поемат главната част от пациентите с COVID-19. Но това се случи чак през ноември.

 

Тази непостижима заплата от 950 лева!

 

" Стартовата заплата на младите лекари от 2021 година ще стане 1150 лева, а тази на медицинските сестри - 950 лева Това е една трайна политика, която организира държавното управление - всяка година се усилват доста средствата в здравния бранш ”. Не е за поверие, само че здравно-финансовият министър Кирил Ананиев повтаря това заричане към този момент трета година. Но то по този начин и не се е сбъднало. Заплатата на медицинските сестри трябваше да стане 950 лева от 1 януари 2019 година съгласно колективен трудов контракт, чието деяние към този момент изтича. И до през днешния ден обаче има лечебни заведения, които не съумяват да дадат такива заплати. С цялата си безочливост държавното управление вади това остаряло заричане при всяка диря от напрежение в системата и в края на всяка година. Така след три години лъжи минималната заплата още веднъж ще става 950 лева, само че... следващата година.

 

Личните лекари - показно сами

 

Личните лекари би следвало да изнасят главната тежест на епидемията. От самото начало обаче тогавашният здравен министър Кирил Ананиев разреши скандално разделяне в системата, като ги упрекна, че отхвърлят да поемат своя дял от тежестта. Общопрактикуващите медици бяха показно изключени и от доставките на защитни средства, алкохол и прочие в първите безредни месеци на рецесията.

Едва на 9 ноември кабинетът отпусна 10 млн. лева, с цел да включи персоналните лекари в подпомагането за първа линия. " Пари има, обезпечени са! Работете с цялостна мощ ", разпореди Борисов. Един месец по-късно се оказа, че пари няма. Недоволството измина своя нормален път до кабинета на премиера и внезапно здравната каса се разбърза и в понеделник благоволи да преведе парите. Но персоналният доктор от София Гергана Николова (член на УС на БЛС), призна пред Нова телевизия, че в случай че медиите не бяха вдигнали звук, медиците още щяха да си чакат 1000-та лева Засега, с доста страдания, от касата бяха отпуснати пари за ноември и декември. За януари още нищо не е несъмнено.
 

И отново просим маски и гащеризони

 

" Всички знаехме, че септември ще стане ужасно. Но какво правихме цяло лято - смятахме туризъм, хотели, имаме ли дезинфектант, не смятахме по какъв начин да запазим личен състав, по какъв начин да подготвим лечебните заведения ", споделя Ася Новкова. Сестрите настояват, че не престават да имат проблеми с набирането на гащеризони, маски, ръкавици. Продължават да се молят за дарения, до момента в който Борисов обикаля и се бие в гърдите, че складовете са цялостни. " Не знам за какво, само че се вършат икономии, би трябвало за всяко нещо да настояваш, да натискаш. Ако дойдат 100 чифта ръкавици, ти получаваш 20 ", споделя Ася Новкова. " Късно е. Защо няма схващане? Вече имам възприятието, че ръководещите живеят в различен, успореден свят и са доста надалеч от проблемите на цялото общество. При тях всичко е добре – оправяме се с Коронавирус, няма безпорядък в системата ", прибавя Мая Илиева, здравната сестра, с която властта настойчиво заобикаля да се среща.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР